„Фейсбук“ и „Гугъл“ през погледа на „Амнести интернешънъл“

Правото на поверителност, като основно човешко право, става все по-застрашено, особено в дигиталната ера и особено при все по-големия контрол над живота на милиарди хора, чиито лични данни технологични гиганти придобиват чрез техни собствени правила.

„Гугъл“ и „Фейсбук“ са заплаха за човешките права“ – така „Свободна Европа“ озаглавява своята статия, отразяваща констатациите, направени в доклад на „Амнести интернешънъл“.

Според генералния секретар на организацията – Куми Найдо, „За да можем в дигиталната ера да опазим основните човешки ценности – достойнството, автономността и поверителността – се нуждаем от радикално преразглеждане на начина, по който работят технологичните гиганти. Трябва ни също и промяна в посока на интернет, който има човешките права в сърцевината си“.

„Интернет е основополагащ за хората, за да могат те да се наслаждават на правата си, но въпреки това милиарди хора нямат алтернативен избор за достъп до „публичното пространство“, който да не е регулиран по правила, установени от „Гугъл“ и „Фейсбук“. Още по-лошо е, че това не е интернет, за който хората се записаха, когато платформите стартираха.“ заявява още той.

Цялата статия в „Свободна Европа“ можете да прочетете тук: https://www.svobodnaevropa.bg/a/30282994.html